Звернення до Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України

Четвер, 06 грудня 2018 16:06

Додаток
до рішення 64 сесії міської ради
04.12.2018 № 15/64

Кабінету Міністрів України

Міністерству фінансів України


Ми, депутати Кам’янець-Подільської міської ради, вимушені звернутись до Вас щодо ситуації, яка може спричинити виникнення реальних загроз у сфері надання послуг з централізованого теплопостачання, водопостачання та водовідведення, яка виникає через невідповідність тарифів, затверджених Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних  послуг до їх фактичних витрат.
Комунальне підприємство «Міськтепловоденергія» є єдиним надавачем послуг з централізованого теплопостачання, водопостачання та водовідведення для всіх категорій споживачів у місті Кам’янці-Подільському.
Підприємство вчасно розпочало опалюваний період і якісно надає всі життєво необхідні послуги - населенню, лікувальним та навчальним закладам, бюджетним установам та іншим споживачам міста.
Річний обсяг наданих КП «Міськтепловоденергія» послуг складає понад 230 млн. гривень. Невідшкодована різниця в тарифах на послуги з централізованого теплопостачання, водопостачання та водовідведення, що надані населенню станом на 01.11.2018 р. складає  понад 154,0 млн. грн.  
Основною проблемою є те, що тарифи на теплову енергію, послуги з централізованого водопостачання та водовідведення на сьогодні не відшкодовують в повному обсязі фактичні витрати виробництва.
Так, рівень відшкодування тарифами для населення фактичної вартості наданих послуг становить 80%.
Причиною зростання фактичних витрат підприємства є коливання в бік збільшення вартості паливно-енергетичних носіїв – природного газу, електричної енергії.
Також різко зростає ціна на альтернативні види палива, на які підприємство переходить згідно рекомендацій Кабінету Міністрів України та Указу Президента України «Про стратегію сталого розвитку «Україна – 2020», яким затверджено Програму енергоефективності і енергонезалежності України.
Програмою енергоефективності і енергонезалежності України визначено проекти з використанням альтернативних джерел енергії та заміщення використання природного газу при виробництві теплової енергії.
Такі ж завдання визначені і в Розпорядженні КМУ від 18.08.2017 р. № 569-р «Про схвалення Концепції реалізації державної політики у сфері теплопостачання».  
Встановлення тарифів на зазначені види комунальних послуг відноситься до повноважень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних  послуг.
На виконання вимог постанови НКРЕКП № 866 від 30.06.2017 р. «Про затвердження Порядку проведення відкритого обговорення проектів рішень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», КП „Міськтепловоденергія” через тривалість проходження процедури корегування тарифів на теплову енергію, - з моменту проведення розрахунків до дати введення в дію тарифів, несе додаткові збитки при кожному  черговому перегляді тарифів, в зв’язку з тим, що за цей проміжок часу проходить ряд змін на ціни  паливно-енергетичних  ресурсів, зростають ставки податків та зборів, збільшується розмір мінімальної заробітної плати, підвищується вартість матеріальних витрат для обслуговування виробничого процесу.  
Розгляд тарифів може тривати до півроку. Постанови набирають чинності з дня, наступного за днем їх опублікування в офіційному друкованому виданні – газеті «Урядовий кур’єр». А це також займає певний проміжок часу та затримку  введення в дію тарифів.
14 лютого 2018 року Постановою Кабінету Міністрів України № 110 затверджено Порядок та умови надання у 2018 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення різниці між фактичною  вартістю теплової енергії, послуг з централізованого опалення, постачання гарячої води, централізованого водопостачання та водовідведення, постачання холодної води та водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), що вироблялися, транспортувалися та постачалися населенню, бюджетним установам і організаціям та/або іншим підприємствам теплопостачання, централізованого питного водопостачання та водовідведення, які надають такі послуги, та тарифами, що затверджувалися та/або  погоджувалися органами державної влади чи місцевого самоврядування.
Незважаючи на прийняту нормативно-правову базу та передбачені у Державному бюджеті  України на 2017 рік  кошти на погашення різниці в тарифах, обсяг заборгованості з різниці в тарифах на початок 2018 року так і не відшкодований. Протягом 2018 року ситуація на підприємстві ще більше погіршилася. За 9 місяців поточного року підприємство надало послуг всім споживачам на суму 157,0млн.грн. а непогашена різниця складає на 01.11.2018 року понад 154,0млн.грн.
Іншого механізму та джерела для покриття збитків підприємств теплопостачання, водопостачання  не має.
Через ряд чинників, а саме - інфляційні процеси в Державі, ріст вартості матеріальних ресурсів, необхідних для забезпечення виробничого процесу, підвищення розміру мінімальної заробітної плати, ріст ставок податків та зборів виникає невідповідність розміру діючих тарифів фактичним витратам виробництва.
При корегуванні тарифів на теплову енергію - незначно корегуються статті витрат «Електрична енергія», «Оплата праці», «Відрахування на соціальні заходи». Матеріальні витрати, податки та збори корегуванню не підлягають. Внаслідок цього виникає різниця в тарифах.
Крім того, вважаємо, що змінений Порядок розподілу коштів, що надходять на поточні рахунки із спеціальним режимом використання також не забезпечує рівноцінні права та інтереси всіх учасників, задіяних в процесі виробництва, транспортування та постачання теплової енергії та не дозволяє забезпечувати нормальну роботу підприємств теплопостачання, що ставить під загрозу життєдіяльність населених пунктів. Тому виникає досить серйозна проблема із розрахунками з іншими постачальниками, в тому числі і за електроенергію, сплата податків, виплата заробітної плати.
Самотужки комунальне підприємство та місцева влада не зможе вирішити цю проблему, а стратегічно важливе підприємство, яке забезпечує життєво необхідними послугами всі категорії споживачів міста сьогодні знаходиться у надзвичайно складній фінансовій ситуації, причиною якої є невчасне відшкодування різниці в тарифах та відсутність обігових коштів.
Враховуючи вищезазначене, депутати міської ради звертаються до Вас з проханням внести зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» і виділити кошти на відшкодування різниці в тарифах та врегулювати дане питання на рівні Кабінету Міністрів України, шляхом прийняття відповідних Постанов.
Якщо це питання не вирішити найближчим часом то існує велика загроза зриву опалюваного сезону, зупинення роботи підприємства, що може привести до розмороження систем теплопостачання всього міста.  
Сподіваємось на Ваше розуміння та підтримку територіальної громади та органів місцевого самоврядування.

Підтримано 64 сесією Кам’янець-Подільської міської ради VІІ скликання
04 грудня 2018 року

Прочитано 456 разів